Waterbeertje

ATT00042Dit wonderlijke diertje meet minder dan 0.1 mm, we kunnen hem dus niet zien, maar hij is onder ons, overal en altijd. Hij leeft tussen mossen en korstmossen, ook in die grijze plakkaten op de stoeptegels. Maar ook in de diepzee. Hij overleeft bij temperaturen tussen de min 270 en plus 151 gr.C, en heeft geen probleem met extreme droogte.;
wel komen er bij langdurige droogte barsten in zijn vel, en door die barsten dringen genen van andere organismen zijn lijfje binnen. Hij beschikt dus over een rijk scala aan genen, waardoor hij een record aantal van andere genen bezit, die hem helpen om kou, droogte en hitte te overleven. het is het enige levende wezen dat enkele dagen onbeschermd in de ruimte heeft overleefd. Hij is dan ook het nieuwste troeteldiertje van de biologen,die de hele soort katalogiseren onder de naam Tardigrada, wat langzame loper betekent. Hij heeft dan wel 8 pootjes, maar daar komt hij niet snel mee vooruit, op het internet staan foto’s waarop je hem ziet lopen, inderdaad net een sjokkend beertje. Op een andere foto waar het beestje zwemt kun je zien dat het een vrouwtje is, midden in het lijfje zit een streng eitjes.
Kortom, een aandoenlijk diertje, best ook wel aaibaar.

Advertenties

13 gedachten over “Waterbeertje

 1. Thérèse

  Wonderlijk beestje. Ik had er nog nooit van gehoord. Bijna, heel erg bijna, zou ik gedacht hebben dat jij ons voor de gek houdt, maar dat is meer voor 1 april. Ik zal eens bij onze bioloog (zoon M.) informeren of hij het beestje kent.

  Like

 2. Bertie

  Wat apart, net een minivarkentje, ik had er ook nog nooit van gehoord, ik geloof niet dat we dit op school leerden. Onbegrijpelijk, zoveel als er leeft in flora en fauna. Daar weten wij niets van tenzij je bioloog bent.
  Het is maar goed dat we het niet kunnen zien, hoewel het er grappig uitziet op een plaatje zou ik het toch een een beetje eng vinden, zoveel, zo kriebelig.

  Like

 3. fialas Berichtauteur

  hij is nog maar kort geleden ontdekt en dat hij gefotografeerd kan worden is op zich al een wonder. Hij is interessant doordat hij zoveel diverse genen bij elkaar heeft gepikt, is hij het troeteldier van de biologen, met name in de VS.
  zoek op internet op tardigrada, er zijn veel foto’s en filmpjes, je weet niet wat je ziet. Hij loopt met de gang van een echte beer, maar zwemmen doet hij ook. Ik vind hem schattig.

  Like

 4. fialas Berichtauteur

  Toen Christiaan Huygens, de grote Nederlandse uomo universalis die de microscoop heeft uitgevonden, de wereld vertelde over het kleine leven waarmee wij zijn omringd deed hij dat heel aardig in een brief aan de bestuurderen. Hij schreef dat hij schraapsel van zijn tanden onder dit glazen toestel had gelegd en in dat schraapsel ontelbare kleine wezens had gezien, talrijker dan alle mensen op de aarde. Die brief bestaat nog, Ximaar kan in Leiden gaan kijken, misschien gelooft hij het dan.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.