Jodenvervolging in Maastricht.

 Gisteravond was ik met Jan W. naar een lezing  in de bibliotheek van Maastricht.
Het was een lezing door Paul Bronzwaer over de jodenvervolging in Limburg. Paul Bronzwaer was docent Frans aan het Maartenscollege, en dat oude schoolgebouw, dat vlak tegen het spoorstation ligt, was op 23 augustus  1942 de plek waar de  Maastrichtse joden zich moesten melden. Mede door zijn belangstelling voor  dat oude gebouw kwam hij op het spoor van de gebeurtenissen die zich daar hebben afgespeeld, gbeurtenissen waar nooit over is gesproken.
Het hoofd van de Maastrichtse politie was een fel anti-semiet en misschien daardoor werkte de politie  ijverig met de Duitsers mee en gaf b.v. vanuit deze school de namen van 190 van deze joden  door aan de SD.  Deze mensen zijn toen door de achterdeur van de school naar buiten geloodst en door een klaphekje in de omheining  linea recta op de trein naar Westerbork gezet. Van daaruit werden ze naar Auschwitz vervoerd en nog dezelfde week  werden ze vergast.
Beschamend!
In Wallonie daarentegen is het heel anders gegaan. Daar hoort een tweevoudige uitleg bij.
Het Nederlandse staatshoofd verbleef in Engeland en daardoor  kreeg Nederland van de Duitse bezetter een burgerbestuur opgelegd , in de persoon van Arthur Seyss-Inquart en zijn handlangers van de SS.
In Belgié, waar nog een koning was, werd een militair bestuur aangesteld, en de Duitse generaals in Brussel waren  veel minder  geneigd de bevelen van de SS  uit te voeren, waren zogezegd laks in de leer van de jodenhaat.
Maar niet alleen daardoor zijn in Wallonie veel minder  joden gedeporteerd en omgekomen.
In het bisdom Luik ontstond al gauw massieve tegenwerking tegen maatregelen tot “Jüdische  Auswanderung”, om te beginnen in de persoon van de dappere Luikse bisschop Kerckhoffs.
Verder is van belang dat Wallonie politiek rood gekleurd was, communisten en socialisten wisten wat er in de dertiger jaren in Duitsland was gebeurd, hun broeders zaten als eersten in de concentratiekampen. Kortom, ook de burgerlijke overheden verleenden geen hand- en spandiensten aan de bezetter.
De politie in Luik deed niet mee aan het ophalen van joden. Hetzelfde in  Namen,Charleroi en Brussel.
Alleen in de stad Antwerpen is  de Vlaamse SS fanatiek op joden gaan jagen.
Schril kontrast  met de leiding van de Nederlandse politie (al zijn er individueel moedige uitzonderingen geweest, en heeft  in Twente zelfs een heel politiekorps geweigerd Joden op te halen.)
Leg zelf maar de associaties met het heden.
Advertenties

8 gedachten over “Jodenvervolging in Maastricht.

 1. Thérèse

  Een logisch geheel, Fialas.
  Een beetje wist ik wel, omdat ik het boek van Hugo Claus gelezen heb, ‘Het verdriet van België’, wel al een hele tijd geleden en dan zakt veel weg.
  Toch na al die jaren en al die verhalen en al dat denken van mij hierover, blijft het zo moeilijk voor te stellen hoe men op zo’n gruwelijk idee is gekomen én dat nog uitgevoerd heeft ook.
  En als je dan al die mensen weer op de Dam ziet staan, ziet iedereen er zo welwillend uit, dat je zou denken, dat het nog niet zo slecht is geworden met ons, mensen. Maar als je dan weer kijkt naar die heisa over opvangcentra voor Syrische vluchtelingen, dan is het weer hopeloos.
  Nou ja, dat weet jij allemaal al. Liefs Treesje.

  Like

 2. Bertie

  Wrang. We leerden als kind van heldhaftige Nederlanders (en die waren er) alsof we en bloc in het verzet zaten en van de buurlanden hoefde je niets te weten. Mijn ouders wisten beter. .Later las je er genuanceerder over
  Zou het iets uitgemaakt hebben als Wilhelmina was thuisgebleven? Die discussie kwam vaak op tussen de ooms en tantes.

  Like

  1. fialas Berichtauteur

   dan hadden ze geen juridische grond gehad om Seijss-Inquart als opperhoofd te benoemen. Er is een jonge historica geweest die dit thema behandeld heeft, maar ze is met pek en veren weggestuurd van het publieke podium.

   Like

 3. meninggever

  In onze stad, Amsterdam, woonde een grote Joodse gemeenschap. Die was net als in Warschau later, redelijk snel af te grendelen van de rest van de stad. Met behulp van Nederlandse politiemensen, maar vooral ook ambtenaren die het bevolkingsregister strikt bijhielden op geloof en afkomst. Maar we hadden hier ook een linkse stad (nog..) in denken en doen. Onrecht wat de Joden overkwam werd door tram- en treinpersoneel aangegrepen voor de befaamde februaristaking. Kostte heel wat stakers hun baan en/of leven. Stonden pal voor de Joodse medemensen. Akelig is dat je nu, in de wijken waar in 1940-45 heel veel joodse mensen werden afgevoerd, maar een deel zich toch weer vestigde na de oorlog, vooral nieuwkomers zorgen voor ongekend antisemitisme. Niet uit te leggen dat jood zijn iets anders is dat zionist of pro-Israel. Gebrekkige opvoeding/opleiding maken dat de buurten worden verziekt en mensen besluiten om te emigreren. Overdaad schaadt, maar goede en strenge opvoeding doet al veel. Samenleven moet van twee kanten komen.

  Like

 4. fialas Berichtauteur

  ik was tien jaar en heb alles gezien, hoe alle bruggen rondom de jodenbuurt afgesloten werden met spaanse ruiters en bewapende soldaten. ik woonde er tussenin. Het enige verzet kwam van een paar communistische abeiders die de februaristaking organiseerden. Maar het ging toch allemaal gewoon door.

  Like

 5. Mack

  Ik hoorde laatst op de radio dat juist in het zuiden bij de katholieke gemeenschap relatief minder joden zijn omgekomen in de oorlog, dan in de overige provincies. 20% tegen 50% geloof ik dat er gezegd werd. Dat had te maken met dat de Joden eerst niet geaccepteerd werden in het Zuiden, maar op een gegeven moment hadden ze spandoeken met “al zijn wij jood of smous, wij vlaggen voor de paus”.

  Like

 6. fialas Berichtauteur

  in de lezing van Bronzwaer kwam dit ook aan de orde en gemotiveerd met de nabijheid van de belgische grens. Je kon gewoon doorlopen en je was de grens over. Veel joden zijn op die manier de dodendans ontsprongen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.