Rozen

Ik ben altijd een liefhebber van wilde inheemse planten geweest, maar de laatste jaren ben ik gegrepen door rozen. Nu worden vrouwen van mijn leeftijd vaker door iets gegrepen, en dat  kan van alles zijn: yoga, een glutenvrij dieet, facelifting,  de sportschool, of door een kerel half zo oud als zijzelf..

Ik dus door rozen. Langs mijn oprit staan twee weelderige Engelse struikrozen  City of York, wit met een groenige weerschijn, en licht geurend, ze doen het goed, de metalen tomatenstokken die ik ze als steun heb gegeven zijn al bijna onzichtbaar. Op de scheiding met de buren staan sinds de herfst twee klimrozen, sterk geurende doorbloeiers. De gele kan zich uiteven in een  hoge obelisk, de abrikooskleurige moet tot een vergelijk zien te komen met de klimop die de schutting begroeit.En dan helemaal achterin staat de Bobby James, dat is een brutale  witte rambler die ’s winters met trosjes rode besjes prijkt. Met die Bobby moet ik oppassen, hij kreeg deze week  een rozenboog maar ik weet zeker dat hij na verloop van tijd de hoge taxus gaat beklimmen. Of hij dan doorgaat naar de esdoorn van de buren hoop ik niet, maar .ik vrees het ergste..

Maar nu komt het:  in tegenstelling tot wilde planten  vragen rozen om voeding.

Goed opgeloste oude koemest, zegt Gérard van het tuincentrum.  Een bananenschil  ingraven zegt Jeanne. Nee zegt Josée,  de hele banaan , dan krijgen ze geen luis; ieder voorjaar een hele banaan dan krijg je heel veel bloemen. Toeba komt langs en barst uit in een spottende schaterlach:.koemest vindt ze vies, en banaan vindt ze mesjoche….in haar land  bloeien de rozen atijd en overal, grond hoeven ze niet eens,  ze wortelen gewoon in de spleten van de rotsen en ze hebben veel water nodig, en  lucht, en wind, ze moeten vrij staan.Toeba komt uit het zuiden van Iran, en ik geloof haar drect. De roos is toch eigenlijk een koninklijke verschijning, die zich met veel kunst en vliegwerk door Europese kwekers in ons gareel heeft laten brengen…..zo ongeveer  als Máxima

Vandaag ben ik  dus druk in de weer geweest met bananen en opgeloste koemest  en rondom Hunne Hoogheden heb ik alle  opdringerige groeisels uitgetrokken: de gele netels de koekoeksbloemen,de bosandoorn,  de vergeetmijniet, de helleboris, het daslook en het look-zonder-look.

Ik houd u op de hoogte.

 

 

 

 

 

Advertenties

19 gedachten over “Rozen

 1. @matroosbeek

  Kijk, dit vind ik nu een mooie passie… Veel verstandiger ook dan te kiezen voor een facelift (de boel gaat toch weer zakken) of een toyboy (wat moet je er uiteindelijk mee?)

  Like

 2. aargh

  Verleden jaar heb ik mijn rozen eruit getrokken, ze deden het goed, met grote zalmkleurige geurende bloemen en prachtig glanzend blad maar ze misstonden in mijn tuin, tussen de koekoeksbloemen, de bosandoorn, de vergeetmijniet, de helleboris, het daslook en het look-zonder-look. De wilde roos die spontaan opkwam naast de sloot mag blijven maar mest krijgt hij niet. Onkruid vergaat niet.

  Like

  1. fialas Berichtauteur

   maar die van mij geuren, en storen niet, ze vormen een randgebeuren, een decor. De wilde broeders hebben er verder geen boodschap aan en feesten gewoon door, net als het volk op 5 mei.

   Like

 3. fialas Berichtauteur

  zoon Rein kwam over uit Leiden en heeft mijn door de overgang naar W.10 in de soep geraakte Picasa fotoprogramma geordend. misschien is je reactie in het ongerede geraakt, om het eens sjiek te zeggen. Doe nog maar een keer, je bent een zeer gewaardeerde relatie….

  Liked by 1 persoon

  1. Bertie

   Dank je Fialas. 🙂
   Je mag blij zijn met je mooie en geurende rozen, het zijn juwelen van bloemen.
   Mijn rozencultuur had weinig succes, in een rozenomgeving notabene. In verschillende dorpen rondom ons zie je rozenvelden behalve in mijn achtertuintje. Alle bananen en groene zeep ten spijt. Peperdure kwekersrozenstruiken legden het loodje, Kruidvataanbiedingen daarentegen bloeiden op, niet lang maar ze deden tenminste wat.
   Ik denk dat we de oorspronkelijke grond hadden moeten benutten in plaats van ‘betere’ tuinaarde te storten.
   ps
   ik ben nog steeds blij met W10.

   Like

   1. fialas Berichtauteur

    ik ben nu ook blij, Rein heeft mijn fotoprogramma dat door de overgang in de soep lag, weer op orde gekregen. Woon je soms in Lottum? daar leven ze van de rozen, en op de basisschool leren ze al het occuleren!

    Liked by 1 persoon

   2. Bertie

    Nee, daar fietsten we wel vaak maar we wonen zelf in Mill.
    Haps en Oeffelt waren de rozendorpen; kleinere veldjes zien we als we binnendoor tussen de dorpen rijden. Echt mooi, niet zo stomstrak als de bloembollenvelden dus des te aantrekkelijker.

    Like

 4. gewoonanneke

  Ik heb ooit een roos gehad, een gele die heel erg lekker rook. Had hem verpoot en dood ging ie. Had ik het maar geweten van die banaan ;). Ik heb niet zoveel met rozen. Een roos is voor de mooiste mijn zoon Peter Roos……. haha

  Like

 5. Rebbeltje

  Ha ik geniet van de wilde hyacinten in de tuin…hoe ze er kwamen de grote vraag maar worden er steeds meer…netje bij elkaar gezet en geeft een mooi plekje in de tuin.
  Verder doen wij het met zomerbloeiers…zonder koemest hihi
  Groetjes en s6 met je roosjes

  Like

 6. Thérèse

  Nu ik er zo over nadenk, heb ik nog nooit een roos gehad. Dat was te hoog gegrepen voor mij, dacht ik. En te veel werk. Ik zag mijn vader altijd spuiten tegen de bladluis, maar ik heb ze wel altijd, ook vroeger dus, héél mooi gevonden.
  Wat goed van jou, Fialas. Succes!

  Like

  1. fialas Berichtauteur

   Gisteren zag ik op de knoppen van City of York hier en daar een bladluis zitten.. Die haal ik er met mijn vingers van af.
   Ik moet er toch langs als ik mijn brievenbus leeghaal.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.