veteranen.

Gisteren belde mijn 91-jarige oom Rudie. Hij is een van de oudste veteranen, was als 19-jarige jongen naar Indië gestuurd. Hij had net zijn leven weer kunnen oppakken, want de laatste twee jaar van de oorlog had hij moeten onderduiken voor de razzia’s van de Duitse bezetter. Het in 1945 bevrijde Nederland  wilde de Indonesische bevolking in die vreugde  laten delen  door het zenden van troepen om in zogenaamde politionele akties  de strijd aan te binden met Soekarno en zijn revolutionaire vrienden.Maar het was gewoon een smerige oorlog.Toen Rudi en zijn maten na jaren van ontbering terugkwamen en aanmeerden in de haven van Amsterdam stond er achter de hekken een menigte te jouwen en te schelden: <lafbekken, moordenaars, SS-ers! Knechten van het kapitaal zijn jullie>. Zoiets draag je je even lang mee.

Rudie is nog goed gezond en geestelijk fit.Hij heeft een funktie in de Veteranenvereniging , maar was zaterdag niet naar de Veteranendag geweest. Een defilé op het glibberige moeras van het Maliveld vond hij te riskant voor zijn oude botten.

Toen Mevrouw de Minister in  haar toespraak  verwees naar de vreselijke gebeurtenissen in Bosnië verklaarde zij officieel  dat Nederland de soldaten van Dutchbat op een onmogelijke missie had gestuurd.

Eindelijk!, zei mijn oom, die veel weet over de verwoeste levens van de jongens die in die enclave hebben moeten toezien hoe de mannen werden weggevoerd. Die  Bosmische mannen zijn afgeslacht, de Nederlandse jongens kwamen terug met een stigma dat zij nooit zullenkwijtraken. En Karremans werd in alle media als idioot tekijk gesteld en ging emigreren.

Eindelijk, zei mijn oom nogmaals,  voor ons is het te laat,  maar die jongens van Dutchbat  kunnen nu  de regering aanklagen,  ze hebben een goeie advocaat.

10 gedachten over “veteranen.

  1. Hillechien

    Ja die Dutchbaters komen inderdaad met trauma’s terug. Mijn broer is als 18-jarige naar Libanon gegaan is die ook niet heelhuids van terug gekomen, hij draagt het nog steeds met zich mee en hij word dit jaar 54 😢

    Like

  2. meninggever

    De Amerikaanse veteranen die in Vietnam vochten weten wat dit is. Zij die de Golfoorlogen en daarna uitvochten ook. Altijd is er het stigma van de ‘foute oorlog’ waar zij mee moeten dealen. De opdrachtgevers dood of van het toneel verdwenen. Geldt dus ook voor de Nederlandse militairen die voor hun nummer of zelfs als beroeps naar een plek werden gestuurd om daar recht en orde te brengen. Wisten we veel wat onafhankelijkheidsverlangen was. We gingen daar de ‘ploppers’ bestrijden. Lieden die Nederlanders in kampen stopten of afslachtten. Dus rust en orde, politionele acties genaamd, maar vooral de belangen van de grote Indische bedrijven (of Nederlandse met Indische belangen) verdedigen. Het bracht veel ellende. Meer dan 20.000 Nederlandse slachtoffers en nog een veelvoud onder de Indonesische vrijheidsstrijders en bevolking. Maar in die periode dachten we daar echt heel anders over. Net als over Vietnam. Gelukkig zijn de betrekkingen tussen de landen zelf weer genormaliseerd. Laten we wel zijn, ook tussen Oost en West ging het prima tot Poetin begon met zijn expansiepolitiek…. Waarover je achteraf ook best een discussie kunt opzetten…..

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.