De Cubacrisis, ik weet het nog zogoed.

Die warme dag in oktober 1961 staat in mijn geheugen gegrift.Ik liep met de kinderwagen door de stille Kummenadesrraat in Geleen. In die wagen lag mijn jongste kind, dat inmiddels  al een eindje over de vijftig is. Op de rijweg fietste mevrouw Theeuwen, een buurvrouw twee straten verderop , een gereserveerde vrouw waar ik nooit contact mee had. Zij had ook een kind achterop.

Ze reed wat langzamer, stapte af en vroeg aarzelend: hebt u al wat gehoord? Nee, zei ik, en we bleven even staan praten over onze angst. Chroetsjov had een vloot gestuurd met materiaal  en onderdelen voor een raketbasis op Cuba. Kennedy had gedreigd dat de schepen zouden worden aangevallen als de Russen  niet zouden omkeren.

Later thuis hoorde ik op de radio dat de Russen rechtsomkeert hadden gemaakt. Radio was toen het snelste medum. Er ging een zucht van opluchting door ons heen, en door de stad en de wereld. Jaren later hoorden we dat het inderdaad kantjeboord was geweest.

hoe zou zoiets tegenwoordig gaan?

 

 

Advertenties

5 gedachten over “De Cubacrisis, ik weet het nog zogoed.

 1. meninggever

  Ik was nog wat jong om achter de kinderwagen te lopen, maar weet nog wel dat mijn moeder aardig van de leg was door de dreiging van de Amerikanen. En omdat het veiligheidsniveau van de Yanks was opgeschroefd. Wat inhield dat ze 24uur lang bommenwerpers met atoomwapens in de lucht hielden en hun vloot opstoomde naar het Caraibisch gebied. Geen idee wat een oorlog was, maar wel dat het heel erg moest zijn. Mijn ouders hadden WO2 meegemaakt en waren erg onder de indruk. Later heb ik pas ontdekt welke gevolgen deze crisis had kunnen hebben….

  Like

 2. Thérèse

  Ja, ik weet het ook nog zo goed. Ik had een oude radio op mijn kamer en alles was akelig spannend. Omdat ik toen al de kranten niet goed las, snapte ik het niet helemaal, maar wel begreep ik dat het ernst was.

  Like

 3. gewoonanneke

  Ik kan me dat echt niet herinneren, 9 jaar oud dan sta je daar niet zo bij stil. Ja de contacten gaan tegenwoordig wel anders dan vroeger via de radio. Met alle media wordt je overvoerd met nodige en onnodige nieuws items.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.