Bella en Bets.

Sinds een week of twee heb ik weer kippen, mooie dieren, bruinig gestippeld, van het ras koekoek.  Mijn witte zijdehoentjes zijn eervorig jaar vermoord door de vos, maar ik ben er weer opnieuw aan begonnen.  Ik miste mijn kipjes, niet eens vanwege de eieren, maar ik genoot de hele dag van hun gemurmel en hun eigenwijze gedrag. En zo kwam het dat ik bij de Boerenbond twee leghennen heb aangeschaft. Eerst nog het nachthok goed gereinigd en gekalkt en een mooi zandbadje aangelegd.

Het hok staat niet meer los in de tuin, maar is nu omgeven door een mooie ruime ren, deels in de schaduw van een taxus, deels in de zon.  Over die taxus wil ik het hebben. Het is een 3 meter hoge boom  met breed uitwaaierende takken. Nu wil het feit dat kippen in aanleg  bosdieren zijn, wij mensen hebben de boomtakken  vervangen door een stok in een nachthok, maar alle hoenders zijn bosdieren die voor hun veiligheid in bomen slapen.

Bets en Bella waren opgetogen over  hun mooie ren en hun fris gekalkte nachthok, maar ze bleken een soort oerkippen, ze hebben maling aan menselijke bedenksels en willen gewoon slapen in een boom, zoals Onze Lieve Heer dat heeft bedoeld. Ze  zijn wel gekortwiekt maar als het bedtijd wordt kijken ze verlangend naar boven, drentelen wat heen en weer,  fladderen hoog op en nestelen zich knus met zijn tweeën tegen de stam. Nu ben ik tolerant dus liet ze begaan; bij zonsopgang, als ik nog lag te slapen, kwamen ze uitgerust naar beneden en begonnen hun gescharrel tussen gele dovenetels en het hondsdraf. Dat verwachtte ik.

Maar na twee dagen hadden ze in de gaten dat ze vanuit die boom ook naar de buurtuinen konden fladderen, en dat deden ze. Zo begon het gelazer.

We namen maatregelen en zaagden de lagere takken af,  maar dat hielp niet. Steeds meer takken gingen eraf, ook aan de voorkant. Bella wilde wel  in het hok maar niet zonder Bets en Bets gaf geen krimp, zat weer in de boom en kwam niet naar beneden.. We hebben haar eruit moeten schudden en in het nachthok geduwd, waar Bella intussen zenuwachtig zat te roepen. Het schuifje dichtgeschoven en welterusten kipjes.

Ruud die zelf kippen heeft kwam te hulp en heeft bij Bets  zoals te doen gebruikelijk, flinke stukken van haar linkervleugel afgeknipt. Dan kan ze niet meer navigeren, zei hij deskundig. Maar Bets heeft een harde kop en een sterke wil, Vanavond zat Bella alleen op de stok en waar was Bets? Afgaand op zacht  gemurmel vond  ik haar in de takken van een verwilderde vuurdoorn .Niet hoog, maar ik kan er niet bij. Ze zit daar nu de hele nacht in de regen. Nog drie nachtjes slapen en dan komt Ruud weer, om de vliegpennen rechts  ook te knippen. En dan maar afwachten…………

 

 

 

 

Advertenties

10 gedachten over “Bella en Bets.

 1. Thérèse

  Ah wat leuk, je hebt weer kippen, hoewel je er al een boel werk mee hebt gehad. Wat zijn kippen toch eigenwijs, hè? Ik heb ook wat jaren kipjes gehad, ben dus min of meer ervaren. Nou heb je vast vaak iets te vertellen, ik kijk er naar uit.

  Like

  1. fialas Berichtauteur

   heb ook een nieuwe kat, een schildpad, ze heet Dolly. ( Zwarte kater Robbie is inmiddels naar de kattenhemel,hij kreeg neurale afwijking en viel mensen aan) . Dolly is een mollige poes van 7 jaar met een verleden en ze is bang voor de kippen, Verder heb ik nog de buxusmot, die bestreden moet worden met iets gemeens dus hoe los ik dat allemaal op. gelukkig komt Ruud vrijdag, die gaat spuiten, geen neonicotinoide want dan leggen de bijen het loodje.

   Like

   1. Thérèse

    Ach arme Robbie, je had zoveel plezier van hem. En nu Dolly, plaats je snel een foto van haar? Bang voor kippen, dat zullen Bella en Bets leuk vinden. En de buxusmot, dat is minder. Gelukkig heb jij Ruud. Die zal het wel oplossen. Liefs Treesje.

    Like

 2. Ria

  Gezellig hoor, vroeger hebben we ook kippen gehad. Nu heeft mijn buurman er en ook een haan, maar buurman gaat verhuizen dus die kipjes gaan weg.en de haan ook, daar ben ik wel blij mee eigenlijk. Mooi verhaal!

  Like

 3. fialas Berichtauteur

  Ze zijn nog wat meer gekortwiekt, en slapen nu eurig op stok in het hok.
  vanmorgen vond ik het eerst eitje, niet groter dan vorig jaar de eitjes van mijn zijdehoentjes, maar alle begin is moeilijk.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s