Die Gerrit toch!

Gerrit Zalm gaat als informateur aan de slag met de vier partijen. Daar gaan we dan: klimaat, inkomensverdeling, en heel belangrijk: meedoen in een Europa zonder de Britten. Als VVD-er moet hij even het vieze gezicht vergeten dat Rutte altijd trok als het over Europa ging, Brussel, bah! En hijzelf?

Veel meer dan onlangs de malle Jan Roos heeft Gerrit Zalm indertijd een behoorlijk steentje bijgedragen aan de modieuze afkeer van de Europese Unie. Hij was minister van Financiën in een tijd dat Europa de meeste Nederlanders koud liet, het was gewoon geen sexy onderwerp. Maar toen begon Gerrit ineens op de trom te slaan, hij  riep dat Nederland te veel betaalde, onze netto bijdrage was veel te hoog.( Het was net in de tijd dat de provincie Flevoland een groot bedrag uit Brussel kreeg uit een ontwikkelingsfonds.  Geen idee waarom, maar het viel mij op omdat ik familie heb in Zeewolde.) Gerrit’s alarm sloeg aan, de media namen het over en de burger, die amper begreep hoe de Unie in elkaar zit was beducht voor zijn centen.  Men  vond de Europese Unie  ineens een bedilzieke vraatzuchtige  club en uit dat enge Brussel kwam alleen maar kommer en kwel. Intussen proberen de media de burger uit te leggen dat er een continentale wind is gaan waaien en Den Haag zal zonder de Britten en met Trump in het achterhoofd moeten wennen aan een andere koers. Toch benieuwd hoe soepele Gerrit dat aanpakt. En of we daarna eindelijk eens van Rutte afkomen.

 

 

 

Advertenties

5 gedachten over “Die Gerrit toch!

 1. Thérèse

  Laat ik voorop stellen dat ik de politiek slecht volg.. Dat Europa dan, daar is al zo veel energie in gestoken en al die euro’s zijn aangemaakt,,voorwaar niet nks zou ik denken, maar nu heb ik er weinig fiducie meer in. En dat lijkt mij zo zonde. Het zal mij benieuwen of Gerrit daar weg mee weet. Wat denk jij, Fialas??

  Like

 2. fialas Berichtauteur

  wij hebben de Britten erin gewild en door de Brexit moeten we nu in ons uppie positie zoeken ten opzichte van Angela en Macron. Spannend wordt het wel.

  Like

 3. meninggever

  De Britten voelden zich nooit zo Europees, ook niet toen Thatcher hen de EU in hielp. Met tegenzin. Laten we wel zijn, men heeft nog steeds een eigen Pond, men rijdt vrolijk links, doet dat vooral met diesels en volgens hun eigen denken zijn zij nog steeds heel machtig in de wereld. De Europese Unie bestaat eigenlijk uit twee blokken. Noord en Zuid. Een deel van de nieuwe leden profiteert enorm van de voordelen van de EU en die open markt, maar een bijdrage leveren aan de grote problemen als mass-immigratie wil men niet. Logisch, men ziet met grote opluchting grote groepen Roma-zigeuners naar het westen trekken. Daar zijn ze dan mooi vanaf. De Polen maakten het onlangs duidelijk. Hebben we je niet uitgenodigd? Ben je ook niet welkom. En dus rusten de lasten van die vluchtelingen en immigratiestromen vooral op onze schouders. Daar knelt het hele EU-traject enorm. Geen buitengrensbewaking, geen regels, geen echte solidaire verdeling. Geen vuist ook tegen de regimes die dit veroorzaken. Kortom, er is veel te zeggen voor en tegen die EU, maar laten we dat susteem nou maar gewoon zien als een vrijhandelszone waar het ene land wat meer profiteert dan het andere. En waar democratie in het bestuur niet zo’n grote rol speelt…

  Like

  1. fialas Berichtauteur

   toen mijn zoon in Delft studeerde raakt hij bevriend met een jonge Brit die in het kader van een utwisselingsprojekt had gekozen voor een studiejaar op het vasteland. .Tot verbazing van zijn medestudenten, die zich allemaal hadden opgegeven voor een jaartje aan een van de overige universiteiten in het UK. Ook aan familie en vrienden had hij zijn keus moeten uitleggen en verantwoorden:

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.