Sinterklaasfeest en wat er omheen speelt.

Ineens hoor je iedereen beweren dat Sinterklaas een kinderfeest is. Voor mij is dat niet waar.  Jazeker, kinderen zetten hun schoentje en zingen bij de schoorsteen. Maar bij ons thuis werd het pas een ècht feest als de kinderen niet meer geloofden, zelf verzen en surprises gingen maken, elkaar in de maling namen met gekke plaagverzen, en de vreselijkse grappen bedachten: een  enorme schoenendoos vol watten met stijfsel, waarin een briefje dat je naar zolder moest, en op zolder lag dan weer een pakje vol prikkende  kastanjedoppen,   met advies om eens in de kelder te gaan kijken. Toen onze  jongste ook niet meer geloofde werd de pakjesavond een jolig evenement dat tot middernacht duurde, buikpijn van het lachen hadden we. . De Limburgse buren snapten niets van de lachsalvo’s die uit het huis opstegen.  Zij hadden niks met Sinterklaas en gaven  met Kerstmis mooi verpakte kadootjes., net als Duitsers.  Jaren later,  volgens mij door de TV, werd Sinterklaas een nationaal evenement en gingen ook de katholieken meedoen.

En eenmaal op de middelbare school hoopte je dat je kralenarmbandje afkomstig was van die leuke krullebol en niet van die puistenkop. Later op kantoor trok het personeel briefjes wie aan  wie kadootje moest geven. En de saaie boekhouder  bleek ineens wervelende gedichten te maken . Niks kinderfeest.

Probeer eens de Camera Obascura in handen te krijgen en lees over het Verguldavondje, meisjes die samen de hele avond  speculaasvrijers zitten te vergulden. Niks kinderfeest.

Inderdaad, de folklore van het gezellige Sinterklaasfeest is ons afgenomen, niet door het mallotige uit Amerika geimporteerde verzet tegen blackfacing,  maar door onze eigen commercie.   Al vóór  half oktober verschijnen  de sinterklaas etalages,  in de winkelcentra rare eigentijdse sinterklaasliedjes,  steeds meer Pieten, die steeds gekker gingen doen, de eeuwige Dieuwertje Blok  met het Sinterklaasjournaal op TV,  ieder dorp zijn eigen intocht, steeds duurdere geschenken, steeds meer lawijt.  Maar niet zeuren,  we kregen  er een paar feesten voor terug, ook geimporteerd, van Valentijnsdag tot Halloween.

Wij moeten daar niks van hebben,  wij  houden de oerhollandse sinterklaasavond  ere.

 

Advertenties

5 gedachten over “Sinterklaasfeest en wat er omheen speelt.

 1. Mack

  Ik heb er niks mee. Voor mij is het een kinderfeest en mag het klaar zijn zodra ze niet meer geloven. En de laatste jaren is het helemaal ergerlijk. Maar sinterklaasgedichten maken vind ik wel leuk.

  Like

 2. Thérèse

  Wij hebben dat in mijn jeugd ook ontzettend leuk gevierd, met geweldige surprises. Mijn moeder, weet ik nog, had eens een levensgrote koe gemaakt van diverse lakens met alle pakjes erin. Ook vreselijk gelachen, toen een van mijn broers een doosje kogeltjes voor een windbuks kreeg en aldus dé grote verrassing voor hem: dé windbuks natuurlijk, veel te gauw bekend werd. Maar spannend bleef het wel. Met onze kinderen was het ook heel lang leuk, maar toen ze aan het eind van de middelbare school waren, hadden ze er te weinig tijd voor en toen eindigde het zo’n beetje.
  De tentoonstelling, lieve S. is tot en met 20 januari. Wie weet???

  Like

 3. gewoonanneke

  Wij hebben ook prachtige Sinterklaasfeesten gehad. Toen Peter groter werd had ik een spel gemaakt dat we gingen spelen met cadeautjes, zingen, snoep, een soort Sint/Piet ganzenbord. Hartstikke leuk om te doen. Daarna sjoelen….. Dit jaar voor het eerst weer echt een Sinterklaasfeest met de hele familie. Cadeautjes alleen 15 euro voor iedereen.. heb er helemaal weer zin in. Het blijft toch leuk.

  Like

 4. hanscke

  Wij hebben sinterklaas altijd met de kinderen gevierd. Zij waren later niet zo van de surprises en dat heb ik altijd heel jammer gevonden. Mijn mooiste herinneringen heb ik aan de sinterklaasfeesten die ik als mentor, of klassedocente op school gevierd heb met de leerlingen in het MBO.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.