De vreugden van de buitensporten.

Neem nou het mountainbiken, T. moet van de dokter meer bewegen en  werkt aan zijn conditie, hij doet mee met een groepje mountainbikers die de hellingen van ons Savelsbos teisteren. Als ze thuiskomen wijzen ze trots op hun besmeurde rug;  “het was een zware tocht, maar het loont de moeite”. Onze mooie limburgse lössgrond ligt daar al eeuwen maar tegen de bosfietsers is die bodem weerloos. Erosie heet dat.

Hoe leg ik het hem uit. Lieve T, zeg ik dan,  die grond die nu aan je kont plakt hoort daar niet, die hoort gewoon op mijn bospaden. Het duurt even eer het kwartje valt, hij snapt het amper want hij kijkt nooit over zijn schouder naar  wat hij aanricht.  En hij en zijn groepje zijn de enigen niet. De wandelaar moet het maar accepteren, van onze mooie hellende paden blijft niks over, ze vertonen  in het midden een diepe geul zodat je behoedzaam wijdbeens aan de randen moet balanceren.  De geelbruinige löss is een uiterst fijne kleigrond,  is het oppervlak eenmaal kapot dan vloeit de bodem niet meer dicht zoals bij zanden.

Maar voor de natuur op de zandgronden is het ook geen lolletje. Staatsbosbeheer maakt bekend dat  op de Sallandse Heuvelrug de  zandhagedissen het slachtoffer worden van de mounbtainbikers.  De dieren zoeken zonnige zandige plekjes om op te warmen en te paren. Dit voorjaar was de oogst honderden platgereden  zandhagedissen. Staatsbosbeheer overweegt nu het afsluiten van de MTB route.  Hoort u het gejammer al?…… <je mag ook helemaal niks meer in dit land>doodgereden zandhagedissenplatgereden hagedissen

Advertenties

12 gedachten over “De vreugden van de buitensporten.

 1. Thérèse

  O wat eeuwig zonde van die mooi bospaden. Het lijkt mij dat het dan verboden zou moeten worden, als dat kan tenminste, wat de wetgeving betreft. Of een paar speciale paden daarvoor bestemmen net als voor paarden met hun ruiters. Ja, ik noem maar wat. Het is toch te gek dat er niets tegen te doen valt.

  Like

 2. fialas Berichtauteur

  Staatsbosbeheer en Naruurmonumenten hebben 20 jaar geleden, toen de dikkebandenfiets opkwam, geprobeerd om die fietsen uit de bossen te houden, zoals dat vroeger altijd was,Maar de branche organisatie van de fietsenhandel is erg sterk en heeft het doorgedrukt. Bij de natuurorganisaties zitten vriendelijke softies die niet tegen de opportunistische argumenten van de handel zijn opgewassen. (jeweetwel..sport is gezond, mensen moeten meer bewegen enzovoorts.) Ook de gemeente Eijsden is erg tolerant jegens MTB en wielerlobby.

  Like

 3. Ximaar

  Of zijn die zandhagedissen gewoon levensmoe en zien ze het als uitkomst. Doorgaans wordt de schuld ook niet bij de machinist gelegd. 😉
  En als wandelaar trap ik helaas ook van alles dood.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.